Hoe werkt een het printen met een laserprinter? Doorgaan naar inhoud
Bestel vandaag voor 17.00 uur en ontvang het morgen in huis
Bestel vandaag voor 17.00 uur en ontvang het morgen in huis

Hoe werkt een laserprinter?

Hoe werkt een Laserprinter - Inktkenners blog

In een vorige blog hebben wij al het verschil behandeld tussen toners en cartridges. Maar weet jij ook hoe ook laserprinter werkt? In dit artikel behandelen we hoe de printer echt werkt en welke onderdelen de laserprinters hebben. Ook gaan we nog dieper in op de voor- en nadelen van deze printers. Zo weet jij precies wat er gebeurt wanneer jij op “afdrukken” klikt.


Hoe een laserprinter jouw documenten print

De inktpatronen van laserprinters zijn toners, die inktpoeder bevatten. De laserprinter brengt de tonerpoeder aan op het papier en smelt het samen. Het document wordt door het licht geprojecteerd op de drum. Op de verlichte plekken blijft het tonerpoeder plakken. Daarna wordt het papier over de drum gerold en zo komen de letters op het papier.


Hoe zit een laserprinter in elkaar?

Er zitten ontzettend veel onderdelen in een printer. Daarvan zijn er drie onderdelen die ontzettend belangrijk zijn om te kunnen printen. Twee daarvan zitten permanent in de printer, de drum en de fuser. De laatste, namelijk de toner, wordt eens per periode vervangen. 


Drum

De drum is een elektrisch geladen rol waarop met behulp van statische elektriciteit de tonerpoeder overbrengt naar het papier. Dit is een kwetsbaar onderdeel met een levensduur van 3 tot 5 toners. Bij het vervangen van de drum moet je dus voorzichtig te werk gaan. Dit onderdeel is ook gevoelig voor licht, dus bewaar deze in de verpakking en uit het zonlicht. 


Fuser

De naam zegt het al, de fuser zorgt ervoor dat de tonerpoeder samensmelt met het papier. De fuser bestaat uit twee rollen die verhit worden. Dit onderdeel kan tot 200 °C worden. De fuser heeft dat nodig om de tonerpoeder permanent in het papier te drukken. Nadat het poeder door de drum op het papier is beland, gaat het papier dus door de fuser heen. 

 

Toner 

De inhoud van een toner is de inktpoeder waarmee een laserprinter de afdrukken maakt. De inktpoeder wordt via de drum op het papier aangebracht en gaat dan door de fuser heen. Met als resultaat: Een perfect geprint document. De verschillende kleuren zijn zwart, cyaan, magenta en geel. De letters lijken vaak wat glanzender dan wanneer je print met een inktjet.

 

Voor- en nadelen van laserprinters

Zoals behandeld in het vorige blogartikel zijn laserprinters sneller, de inktpatronen gaan langer mee en de prints zijn watervast. Nu gaan we nog iets dieper in op de voor- en nadelen van deze printers. 

 

Voordelen

  • Laserprinters zijn razendsnel, met 20 tot 40 pagina’s per minuut. Ideaal voor grote of zakelijke printopdrachten.
  • Deze printers zijn zeer nauwkeurig. Teksten rollen met een hoge kwaliteit uit de printer, zijn watervast en dus langer leesbaar.
  • Toners hebben een hoge capaciteit. Met al snel duizend afdrukken. Hierdoor zijn de kosten per geprinte pagina lager dan bij Inkjet printers.
  • Een laserprinter heeft weinig onderhoud nodig: Toners gaan lang mee, de inktpoeder droogt niet uit en je hoeft ook niet vaak om te kijken naar de printer zelf.

 

Elk voordeel heeft zijn nadeel, tenminste, dat zeggen ze. Het ligt er natuurlijk wel aan hoe je de laserprinter gebruikt. 

 

Nadelen

  • Een laserprinter is duurder in aanschaf. Op lange termijn bespaart je alsnog veel geld, door de hogere capaciteit van toners.
  • Een laserprinter print prima in kleur, maar is niet de beste printer voor foto’s. De afdrukresolutie is hiervoor meestal net te laag.
  • Een laserprinter verbruikt meer elektriciteit, doordat deze moet opwarmen voor het printen.

 

Wat er gebeurt tijdens het printen

  1. De drum wordt ontladen zodat er geen overgebleven tonerpoeder op zit.
  2. De drum wordt negatief geladen met statische elektriciteit.
  3. De laser projecteert de afdruk op de drum. De negatieve lading verdwijnt op de plekken waar er geprint wordt en is zo neutraal geladen op de drum.
  4. De toner komt in beweging, waardoor het tonerpoeder ook een negatieve lading krijgt.
  5. Het tonerpoeder hecht zich op die plekken waar de laser de drum heeft ontladen en dus ontstaat er een afdruk van toner op de drum.
  6. Het vel papier wordt positief geladen.
  7. Het positief geladen papier trekt sterker aan het tonerpoeder op de drum, dan de neutraal geladen plekken waar het nu op zit. Hierdoor wordt het tonerpoeder verplaatst naar het papier.
  8. Het papier gaat door naar de fuser, waar het vel tussen twee verwarmde rollen door geleid wordt en smelt het tonerpoeder met het papier.
  9. Het document rolt uit de printer.

 

Zoek jij nog nieuwe toners voor jouw printer?

Wij bieden toners aan voor printermerken zoals Canon, Brother en HP. Alle toners die wij verkopen zijn eigen merk inktpatronen. Wij gaan voor een hoge kwaliteit, voor een lage prijs. Koop snel jouw voorraad voor het nieuwe jaar op onze webshop.

Vorig artikel Absorptiekussen vol? Probleemoplossing voor Canon.

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden